4 ΗΜΕΡΕΣ 

 

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΥΡΟΒΟΛΟ ΝΗΣΟ
Έχετε σίγουρα γευτεί τη μαστίχα της, έχετε θαυμάσει τους απογόνους του σπάνιου κυκλάμινού της –ακόμη κι αν δεν το ξέρετε– στις βιτρίνες των ανθοπωλείων… Η γη που λέγεται ότι γέννησε τον Όμηρο κι ενέπνευσε τον Κολόμβο για την ανακάλυψη της Αμερικής είναι ένα πολυσυλλεκτικό νησί στα βορειοανατολικά του Αιγαίου, το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, και απέχει ελάχιστα από τις μικρασιατικές ακτές. Η Χίος, το μυροβόλο νησί του Αιγαίου κατακτά κάθε επισκέπτη του με τη μυρωδιά της μαστίχας και την αλμύρα της θάλασσας να κυριαρχούν παντού. Ίσως απογοητευτείτε με την πρώτη εικόνα του λιμανιού με τις άχαρες πολυκατοικίες, αλλά μια βόλτα στη Χώρα καθώς και το υπόλοιπο νησί θα σας αποζημιώσουν.
1η ΗΜΕΡΑ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΧΙΟΣ
Θα συγκεντρωθούμε τη συγκεκριμένη ώρα που έχει οριστεί από το γραφείο μας στο λιμάνι του Πειραιά για να επιβιβαστούμε στο πλοίο. Το πλοίο αναχωρεί στις 20.00 μ.μ με το Νissos Samos. Το ταξίδι μας βραδινό αλλά αυτά που θα δούμε, θα νιώσουμε, θα γευτούμε και θα θαυμάσουμε ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
2η ΗΜΕΡΑ: ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ-ΠΥΡΓΙ- ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ-ΜΕΣΤΑ-ΑΡΜΟΛΙΑ-ΛΙΜΕΝΑΣ
Στις 5.25 το πρωί το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Χίου, στο πέμπτο σε μέγεθος νησί της χώρας μας. Θα αποβιβαστούμε από το πλοίο και θα κατευθυνθούμε με το πούλμαν στο ξενοδοχείο μας, να τακτοποιηθούμε στα δωμάτιά μας, να ξεκουραστούμε και να κοιμηθούμε λιγάκι μέχρι την ώρα του πρωινού. Ο ήλιος ανέτειλε στη σύγχρονη και κοσμική πόλη της Χίου και μας παρακινεί με τις ηλιαχτίδες του να ξεκινήσουμε το ταξίδι για να τη γνωρίσουμε. Θα πάρουμε το πρωινό μας και θα εξερευνήσουμε θα ταξιδέψουμε στη νότια πλευρά του νησιού για να γνωρίσουμε τα Μαστιχοχώρια. Εικοσιτέσσερα χωριά, με μεσαιωνική καταγωγή και ιδιότυπη φρουριακή αρχιτεκτονική, μέσα σε μαστιχώνες και λιοχώραφα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο χαρακτηριστική μυρωδιά από την Μαστίχα της Χίου. Έχει μια έντονη και καθαρά προσωπική ταυτότητα που αποτυπώνεται στα αισθητήρια της γεύσης μας. Είναι μαγικό αν σκεφτείς ότι σ’ ένα μικρό κρυσταλλικό δάκρυ της φύσης χωράει όλη η νοστιμιά της Μεσογείου κι ότι αυτή η πληθωρικότητα και αρωματική πανδαισία εκδηλώνεται μόνο σε μια μικρή κουκίδα του κόσμου, στα νότια χωριά της Χίου. Γλυκιά και αρωματική, η μαστίχα λατρεύεται τόσο για τη χαρακτηριστική της γεύση όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή, διασχίζοντας τον περίφημο κάμπο της Χίου και τα ειδυλλιακά τοπία της εξοχής του νησιού θα φθάσουμε στα Αρμόλια. Ένα χωριό με πέτρινα μικρά σπίτια, χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο που περιβάλλεται από λόφους και πλαγιές με κουμαριές, φίδες, σχίνα, ελιές και μαστιχόδεντρα. Οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται για τη δεξιότητά τους στην κατασκευή πήλινων χρηστικών αντικειμένων, όπως στάμνες, βάζα, γλάστρες, πιθάρια, κανάτια και «μπουρμπούλια». Θα κάνουμε μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού και θα θαυμάσουμε την τεχνική κατασκευής κεραμικών. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Πυργί, το πιο ξεχωριστό από τα χωριά της Χίου χάρη στην ιδιαίτερη διακόσμηση των προσόψεων των κατοικιών του. Τα σπίτια του χωριού έχουν οικοδομηθεί γύρω από ένα τετράγωνο πύργο, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού. Από αυτόν τον πύργο πήρε και το χωριό το όνομά του. Ένα μεσαιωνικό χωριό με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, καμάρες και αντικριστά σπίτια, τα λεγόμενα «ξυστά» ή ζωγραφιστά. Πρόκειται για μια ειδική τεχνική κατά την οποία το εξωτερικό στρώμα του επιχρίσματος των κατοικιών χρωματίζεται λευκό. Στη συνέχεια ξύνονται πάνω σ’ αυτό διάφορα γεωμετρικά σχήματα (τρίγωνα, ρόμβοι, κύκλοι, τετράγωνα, κ.λπ.), τα οποία χρωματίζονται με έντονα χρώματα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και η εκκλησία του χωριού είναι διακοσμημένη με αυτόν τον τρόπο. Θα επισκεφθούμε την βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων του 14ου αιώνα, θα απολαύσουμε το καφέ μας, θα περπατήσουμε στα σοκάκια ανάμεσα σε έντονα χρώματα και σχέδια και θα βγάλουμε φωτογραφίες από αυτό το μοναδικό τοπίο πολυχρωμίας.
Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τα Μεστά, το εντυπωσιακότερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο καστροχώρι, που τα σπίτια είναι κτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα φυσικό τείχος. Η περιήγηση στο χωριό είναι μια μοναδική εμπειρία. Τα στενά καλντερίμια με τις καμάρες και τα τόξα που σα γέφυρες ενώνουν τα αντικριστά σπίτια, οι πετρόκτιστες οχυρώσεις και η δαιδαλώδης αρχιτεκτονική δόμηση του οικισμού εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει ανέγγιχτη την ομορφιά αυτή. Αλλά κι οι κάτοικοι με τη φροντίδα τους και τα έργα αναπαλαίωσης που κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα έχουν συμβάλλει στην διατήρηση αυτού του σπάνιου κι αρχοντικού χωριού. Αξίζει να επισκεφθούμε την εκκλησία του Μεγάλου Ταξιάρχη, που είναι η μεγαλύτερη του χωριού και είναι στολισμένη με εκατοντάδες τάματα και την εκκλησία του Μικρού ή Παλαιού Ταξιάρχη με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1833. Σε πολύ κοντινή απόσταση 5 χ λ μ. περίπου από τα Μεστά βρίσκεται ο Λιμένας Μεστών. Είναι ότι ομορφότερο έχει να επιδείξει η περιοχή σε φυσικό κάλλος. Πρόκειται για ένα κλειστό όρμο που θα μας εκπλήξει ευχάριστα, καθώς ξεπροβάλει μπροστά μας ανάμεσα από τους λόφους. Τα αραγμένα ψαροκάικα και αλιευτικά προσθέτουν τη δική τους νότα γραφικότητας στη περιοχή. Εκτός από το μπάνιο σας θα απολαύσετε το μεσημεριανό σας φαγητό στα παραλιακά ταβερνάκια με φρέσκα ψάρια και παραδοσιακές νοστιμιές, που θα τις συνοδεύσετε με το εξαιρετικό ντόπιο κρασί. Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας να ξεκουραστούμε και να διανυκτερεύσουμε. Όσοι είναι πιο ξεκούραστοι μπορούν να κάνουν το βράδυ τη βόλτα τους στη πόλη της Χίου. Η γνωριμία με την πόλη επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Κάθε σοκάκι και μια ιστορία κάθε οικοδόμημα και μια μνήμη που σε ταξιδεύει… Στο βόρειο τμήμα του λιμανιού δεσπόζει το Βυζαντινό Κάστρο, το όποιο ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και δέχτηκε προσθήκες από τους Γενουάτες και τους Τούρκους. Στο εσωτερικό του Κάστρου θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Καρά – Αλή, ο οποίος διέταξε τη μεγάλη σφαγή του 1822. Θα δείτε τις παλιές γειτονιές, που με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Στα σοκάκια της παλιάς συνοικίας το χθες ανταμώνει το σήμερα. Τα πέτρινα κτίρια, τα νεοκλασικά αρχοντικά και η πολύβουη αγορά που μυρίζει μαστίχα θα χαραχθούν στη μνήμη σας με ανεξίτηλα χρώματα. Στη πλατεία Βουνακίου απολαύστε το ποτό σας και θα δοκιμάστε το περίφημο «υποβρύχιο», με γεύση μαστίχας Χίου. Μην παραλείψετε να αγοράσετε από την αγορά της πόλης παραδοσιακά προϊόντα από μαστίχα Χίου (τσίχλες, γλυκό κουταλιού, ποτό), γλυκά ταψιού και αμυγδαλωτά. Επίσης, για δώρα στους αγαπημένους σας προτιμήστε τα κεραμικά. Η αγγειοπλαστική είναι μια τέχνη με παράδοση πολλών αιώνων στο νησί.
3η ΗΜΕΡΑ: ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΛΙΑ-ΤΣΕΣΜΕ-ΣΜΥΡΝΗ (αξιας 48 ευρω)
ΣΜΥΡΝΗ: Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
Θα πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και θα ταξιδέψουμε με το πλοίο από το λιμάνι της Χίου στα Μικρασιατικά παράλια και στην περιοχή της Σμύρνης. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 45 λεπτά διασχίζοντας τη στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει τις δύο χώρες και είναι σήμερα ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα τουρκικά παράλια και στις ήσυχες ακτές της Χίου. Είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει δυο κόσμους. Μπροστά μας, στο βάθος του κοντινού ορίζοντα αχνοφαίνονται οι μικρασιατικές ακτές, με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τα πολύβουα ανατολίτικα παζάρια και τα μνημεία ενός αρχαίου πολιτισμού που σας είναι οικείος.
Φτάνουμε στο λιμάνι του Τσεσμέ με το γενοβέζικο φρούριο να υψώνεται προστατευτικά πάνω του, με καθαρές παραλίες, μαρίνες γεμάτες κότερα και ιστιοπλοϊκά, παραδοσιακή αγορά, έντονη νυχτερινή ζωή, καφέ, κλαμπ και παραλιακά ρεστοράν. Το Τσεσμέ είναι ένας από τους αγαπημένους παραθεριστικούς προορισμούς των κατοίκων της Σμύρνης και συνάμα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο για τους χιλιάδες ξένους. Θα κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο των διαβατηρίων μας και θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν για να διασχίσουμε τον κόλπο της Ερυθραίας και να περάσουμε από ωραιότατα μέρη που ήταν κάποτε ..ελληνόφωνα. Θα γνωρίσουμε τα Αλατσάτα, μια κωμόπολη που τ’ όνομά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη άλας, στην ελληνική δημοτική γλώσσα αλάτι .Εδώ διατηρούνται πολλά κτίσματα από την εποχή των Ελλήνων, όπως ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο. Συνεχίζουμε το δρόμο μας προς τη Σμύρνη και θα κάνουμε μία στάση στα Βουρλά που αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της περιοχής, όπου πριν από το 1922 συγκέντρωναν κυρίως ελληνικό και τουρκικό πληθυσμό. Οι κάτοικοι τους ήταν έμποροι και άνθρωποι που ασχολούνταν με εισαγωγές χαρτιού, μεταξιού αλλά και πρώτων υλών από το εξωτερικό. Σήμερα τα Βουρλά αποτελούν έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό. Εδώ θα δούμε την οικία του κορυφαίου ποιητή και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Γιώργου Σεφέρη.
Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να κάνουμε μια μικρή βόλτα και να πιούμε καφέ στο γραφικό καφενεδάκι του χωριού. Συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας περνώντας από τις περιοχές Γκιουζέλ Μπαχτσέ, Ναρλίντερε και Μπαλτσόβα που βρίσκονται στα προάστια της Σμύρνης. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, θα διασχίσουμε το Καρατάς και θα δούμε το πνευματικό κέντρο, τη λέσχη αξιωματικών, διοικητικά κτίρια, καθώς και τον πυργίσκο με το ρολόι που αποτελεί σύμβολο της Σμύρνης. Στην «Ευρωπαϊκή»Σμύρνη, που είναι το ωραιότερο και πιο αναβαθμισμένο τμήμα της πόλης, την Πούντα και τον Φραγκομαχαλά, θα δούμε παλιά ελληνικά σπίτια, το παλιό ελληνικό προξενείο, το εμπορικό λιμάνι, τον σιδηροδρομικό σταθμό και την περιοχή όπου βρίσκονταν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια τα οποία κάηκαν κατά την μικρασιατική καταστροφή μαζί με την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Στο τέλος θα καταλήξουμε στην παλιά παραδοσιακή αγορά της Σμύρνης. Το Kemeralti Bazaar είναι μία ιστορική αγορά, στο κέντρο της Σμύρνης, στην ομώνυμη συνοικία. Η δημιουργία του χρονολογείται το 16ο αιώνα, με τη δημιουργία του τέμενους Χισάρ και κατά το 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό κέντρο κυρίως από τους Οθωμανούς. Το 1922 η μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μέρος της, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει σχεδόν ανέπαφο.
Θα έχετε ελεύθερο χρόνο να κάνετε τη βόλτα σας. Απολαύστε το καφέ σας σε ένα από τα πολλά μικρά καφενεδάκια που υπάρχουν εντός της αγοράς. Δοκιμάστε για το μεσημεριανό σας γεύμα τα διάσημα πιάτα της Σμύρνης, όπως το Kadinbudu Kofte, που σημαίνει μπούτι γυναίκας και φτιάχνεται με βασικά συστατικά τον άπαχο μοσχαρίσιο κιμά και το ρύζι, το κεσκέκ που είναι πουρές σιταριού, αλλά και διάφορες πίτες όπως η Acmali (ατσμαλί). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους λουκουμάδες της Σμύρνης, το zerde (ζερντέ) που είναι ένα γλυκό με ζαχαρούχο ρύζι και σαφράν και το simit (σιμίτ), που θυμίζει πολύ το δικό μας κουλούρι Θεσσαλονίκης. Ψωνίστε χειροποίητα είδη και σουβενίρ, μπαχάρια, γλυκά του κουταλιού μέχρι χαλιά, ασημικά και δερμάτινα.
Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στο Τσεσμέ για να πάρουμε το πλοίο της επιστροφής μας στη Χίο. Θα φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας για να ξεκουραστούμε και να διανυκτερεύσουμε.
4η ΗΜΕΡΑ:ΝΕΑ ΜΟΝΗ-ΑΥΓΩΝΥΜΑ-ΑΝΑΒΑΤΟΣ-ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΑ-ΒΟΛΙΣΣΟΣ-ΧΙΟΣ
Θα πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και θ’ αναχωρήσουμε για το βυζαντινό μοναστήρι της Νέας Μονής, το πιο φημισμένο του νησιού. Η Νέα Μονή χτίστηκε τον 11ο αιώνα και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Καλύπτει μια έκταση 17000 τετραγωνικών μέτρων περίπου και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Το Μοναστήρι κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Όλα τα τμήματα του Μοναστηριού περιβάλλονται από ψηλά πέτρινα τείχη. Σύμφωνα με την μοναστική παράδοση, ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μονομάχος χρηματοδότησε το Μοναστήρι για να ανταποδώσει στους τρεις Χιώτες Μοναχούς, Νικήτα, Ιωσήφ και Ιωάννη, οι οποίοι πρόβλεψαν ότι η εξορία του στη Λέσβο ήταν προσωρινή και τελικά θα επιστρέψει στον θρόνο. Περιλαμβάνει τον κύριο ναό, δύο μικρότερες εκκλησίες, την τράπεζα όπου δειπνούσαν οι μοναχοί, τα καταλύματα (κελιά) των μοναχών και υπόγειες δεξαμενές που δημιουργήθηκαν για την αποθήκευση νερού. Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Η εξαιρετική ποιότητά τους, μαζί με το γεγονός ότι αποτελούν έργο καλλιτεχνών που διασυνδέονταν με τα μεγαλύτερα εργαστήρια της Κωνσταντινουπόλεως, τα κατατάσσει ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημιουργήματα της Βυζαντινής τέχνης. Ένα μεγάλο τμήμα της επιφάνειας της ζωγραφιάς είναι από χρυσό και όπως αντανακλά το φως πάνω του, τονίζει την υπερβατικότητα των εικόνων και των σχημάτων δίνοντας την εντύπωση ότι μετακινούνται σ’ έναν ανώτερο και πνευματικό κόσμο. Θα συνεχίσουμε τη βόλτα μας για να επισκεφθούμε τα Αυγώνυμα, ένα χωριό με μεσαιωνική ατμόσφαιρα, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και γραφικά καλντερίμια.
Νωρίς το μεσημέρι θα καταλήξουμε στην Ανάβατο, το «Μυστρά της Χίου». Τόπος μοναδικής ομορφιάς, γεμάτος ιστορία, τέχνη και θρύλους στέκει περήφανος σε απόκρημνο βράχο. Τα επιβλητικά πέτρινα οικοδομήματα που άντεξαν το ταξίδι στο χρόνο αποδεικνύουν πόσο ανθεκτικό υλικό είναι η πέτρα. Προστάτευσε πολλές γενιές και τώρα μέσα από τα χαλάσματα του παρελθόντος αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας του τόπου και κερδίζει το θαυμασμό για τα σπάνια δημιουργήματά της.
Το χωριό είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα τεράστιο κακοτράχηλο βράχο που λειτουργεί σα φυσικό προστατευτικό τείχος του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα δρομάκια του χωριού είναι με σκάλες. Υπήρξε καταφύγιο των αγωνιστών του 1922. Σήμερα, αποτελεί ένα αξιοθέατο μοναδικής σημασίας κι ένα σπάνιο μνημείο αμυντικής αρχιτεκτονικής με πέτρινα κτίσματα. Εδώ θα θαυμάσουμε την ακρόπολη της Αναβάτου, τους τοίχους του παλιού χωριού, την στέρνα, τα παλιά σπίτια και τις εκκλησίες της Παναγίας και του Ταξιάρχη
Στην συνέχεια Θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδας της Χίου. Είναι χτισμένο σχεδόν πάνω στην παραλία που αντικρίζει τα ιστορικά Ψαρά με άμμο και ψιλό βότσαλο και είναι γνωστή για τα κρύα νερά και το βαθύ βυθό της. Στο τέλος της παραλίας, υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα. Σε αυτό το σημείο, μέσα στη θάλασσα, αναβλύζει ζεστό νερό από την γη, αγίασμα. Το πανηγύρι του ναού που πραγματοποιείται στις 22 Ιουλίου αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο πλήθος προσκυνητών που συρρέουν από διάφορα μέρη της χώρας για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας. Σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα εκείνη η θάλασσα, που βρίσκεται πλησίον του προσκυνήματος παίρνει ένα σκούρο, σχεδόν κόκκινο χρώμα, όπως το αίμα της Αγίας, που χύθηκε στα νερά αυτά. Πολύ κοντά στο μοναστήρι είναι το σημαντικότερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, η Βολισσός που θα επισκεφθούμε. Ένα κεφαλοχώρι με εύφορα εδάφη. κτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου, που στην κορυφή του δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του βυζαντινού στρατηγού Βελισάριου. Ο κάμπος της Βολισσού είναι ο δεύτερος σε μέγεθος σε όλο το νησί και από τους ελαιώνες του προέρχεται το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής λαδιού του νησιού! Στενά πλακόστρωτα δρομάκια, παλιά σπίτια και πέτρινα αρχοντικά, συνθέτουν τη ταυτότητα του οικισμού όπως και η ευρύτερη περιοχή με θαυμάσιες ακρογιαλιές και αμμουδερές παραλίες. Η Βολισσός σύμφωνα με μια εκδοχή θεωρείται η ιδιαίτερη πατρίδα του Ομήρου. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Βυζαντινό κάστρο. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία, στην κορυφή ενός λόφου και λέγεται ότι κτίστηκε από τον στρατηγό Βελισάριο του Βυζαντίου, ο οποίος όταν τυφλώθηκε εγκαταστάθηκε στη Βολισσό. Το κάστρο έχει έξι κυκλικούς πύργους και στο εσωτερικό του υπήρχαν και διάφορα άλλα κτίσματα όπως δεξαμενές και εκκλησίες. Την περίοδο του Βυζαντίου η Βολισσός γνώρισε μεγάλη ακμή. Κτίστηκαν πύργοι και κάστρα που είχαν κυρίως αμυντικό χαρακτήρα. Το χωριό προσέφερε καταφύγιο και σε πολλές βασιλικές οικογένειες από την Κωνσταντινούπολη.
Στη Χίο θα έχουμε χρόνο για μια τελευταία βόλτα στη πόλη για να πάρουμε δωράκια για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να ψωνίσουμε ντόπια προϊόντα. Φροντίστε να προμηθευτείτε προϊόντα μαστίχας ανάλογα με τις ανάγκες σας και τα γούστα σας. Τσίχλες, ούζο, λικέρ, καραμέλες, πολλά και διάφορα γλυκά, είδη προσωπικής περιποίησης, αρώματα, καλλυντικά & μακιγιάζ, αρωματικά φυσικά σαπούνια και κεριά και ότι άλλο βάζει ο νους σας, πάντα με το μεθυστικό, θεραπευτικό άρωμα της μαστίχας και τις μαγικές της ιδιότητες…Η Χίος έχει μεγάλη παράδοση στην ποτοποιία και σήμερα δεκάδες οικογενειακές επιχειρήσεις, που περνάνε τη γνώση τους από γενιά σε γενιά, παράγουν εκλεκτά ούζα, αρωματικά λικέρ και δυνατή σούμα (είδος τσίπουρου που βγαίνει από απόσταξη σύκων).Ακόμα παράγει κόκκινα κυρίως κρασιά, άριστης ποιότητας, καθώς και το φημισμένο από την αρχαιότητα «Αριούσιο Οίνο».
Το βράδυ θα επιβιβαστούμε στο πλοίο και θ’ αποχαιρετίσουμε το μυρωδάτο νησί.
5η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 235 ευρώ
Περιλαμβάνονται:
 Εισιτήρια πλοίου Πειραιά-Χίος (οικονομική θέση) και Χίος -Πειραιά
 Η μετακίνησή μας με σύγχρονα κλιματιζόμενα πούλμαν στην Χίο σύμφωνα με το
πρόγραμμα
 3 Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3* στη Χίο
 3 πρωινά
 Αρχηγός/Συνοδός εκδρομής
 Έκδοση αποδείξεων με Φ.Π.Α
 Ελληνόφωνο ξεναγό
 Πούλμαν στην Τουρκία
 Tο γραφείο διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει ή να τροποποιήσει το προκαθορισμένο πρόγραμμα της εκδρομής, χωρίς ενημέρωση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και εάν υπάρξουν λόγοι που το επιβάλλουν, λόγοι ασφαλείας, καλύτερης διεκπεραίωσης του προγράμματος της εκδρομής και διευκόλυνσης του ταξιδιώτη.