2 ΗΜΕΡΕΣ 21-22/05/2022

Ζαγοροχώρια: Τα 46 ορεινά πετρόκτιστα χωριά στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη, με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, «πέρα από το βουνό» όπως μαρτυρά το σλάβικο όνομά τους, φαίνεται πως έχουν βαλθεί να ξεπεράσουν το ένα το άλλο σε γραφικότητα. Χωριά κοσμοπολίτικα και ήρεμα, με υπέροχη θέα ή κρυμμένα μέσα στο δάσος, δάση αλλά και γυμνές κορυφές, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, ο Βοϊδομάτης, αλπικές λίμνες, οι Δρακολίμνες αλλά και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου. Άλλη χάρη έχουν χιονισμένα τον χειμώνα, άλλη γεμάτα ερεθιστικές μυρωδιές και αποχρώσεις την άνοιξη και το φθινόπωρο κι άλλη το καλοκαίρι,
Σαράντα έξι πέτρινα χωριά, εξήντα-κάτι πέτρινα γεφύρια κι αμέτρητα χιλιόμετρα καλντερίμι: όταν τα ανθρώπινα έργα ενσωματώνονται στη φύση, όταν κλείνεις τα μάτια και πάλι πέτρα βλέπεις… Ε, τότε σίγουρα ξημέρωσες στο Ζαγόρι. Να φυλακίσεις το Ζαγόρι σε μερικές γραμμές. Να ένα δύσκολο εγχείρημα. Πού και πώς να εγκλωβίσεις τόσα χωριά, τόσα ποτάμια, τόσα βουνά. Πώς να μεταφέρεις την υφή της πέτρας, τη δύναμη της ιστορίας, τη μεγαλοπρέπεια της φύσης; Τι νόημα έχουν οι αρχιτεκτονικές ορολογίες αν δεν δεις με τα ίδια σου τα μάτια το οικιστικό θαύμα που λέγεται Ζαγοροχώρια.
1η ΗΜΕΡΑ:ΑΘΗΝΑ-ΝΕΟ ΜΠΙΖΑΝΙ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΕΛΛΗ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΗΠΟΙ
Θ’ αναχωρήσουμε το πρωί από την Αθήνα, και από τα σημεία που έχουν οριστεί από το γραφείο μας και θα κάνουμε την πρώτη στάση μας για καφέ στον Ισθμό της Κορίνθου. Θα διασχίσουμε την Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. μέσω της Ιόνιας Οδού, θα φτάσουμε πολύ νωρίς στο νόμο Ιωαννίνων. Πρώτος μας σταθμός το Νέο Μπιζάνι, χωριό χτισμένο κοντά στον ιστορικό λόφο όπου πραγματοποιήθηκαν σκληρές συγκρούσεις μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Θα επισκεφτούμε το κτίριο όπου στεγάζει το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας (κέρινων ομοιωμάτων) Παύλου Βρέλλη. Μέσω των κέρινων ομοιωμάτων που δημιούργησε ο Παύλος Βρέλλης σε φυσικό μέγεθος, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην ελληνική ιστορία, μέσα από σημαντικές μορφές και γεγονότα, όπως το Κρυφό Σκολειό, τους Κλέφτες και τους Αρματολούς, τη σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων και πολλά άλλα που θα σας συγκλονίσουν.
Στη συνέχεια θ’ αναχωρήσουμε για τα Ιωάννινα, που απλώνονται στις όχθες της υδάτινης «κυράς», της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας της Κυρά-Φροσύνης.
Η ζωντανή καστροπολιτεία μοιάζει με σκηνικό από άλλη εποχή, παραδοσιακά κτίρια και αναπάντεχες χρωματιστές πινελιές, ιδιαίτερα καφέ αλλά και σημαντικά μουσεία
Θα κάνουμε μια στάση στη Λίμνη Παμβώτιδα για να επισκεφτούμε και να ξεναγηθούμε στο κάστρο των Ιωαννίνων. Θα γνωρίσουμε το Τζαμί του Ασλάμ Πασά, το Σουφαρί Σαράι, την πυριτιδαποθήκη Τουίτς Καλέκαι το Φετίχ Τζαμί. Θα έχουμε χρόνο για φαγητό και καφέ
Αναχωρούμε για το κεντρικό Ζαγόρι και συγκεκριμένα στο χωριό Βίτσα όπου θα διανυκτερεύσουμε αφού περάσουμε πρώτα από το χωριό Κήποι. Παραδοσιακό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 800μ, στην καρδιά του Ζαγορίου. Κοντά στο χωριό κυλούν τους χειμερινούς μήνες οι ποταμοί Βικάκης και Μπαγιώτικος, στις όχθες των οποίων είναι χτισμένα περίτεχνα τοξωτά γεφύρια.
Άφιξη στο χωριό Βίτσα στον Ξενώνα “εν χώρα Βεζίτσα” δίπλα στην χαράδρα του Βίκου
Αφού τακτοποιηθούμε στα δωμάτια μας θα έχουμε ώρες ηρεμίας δίπλα στο τζάκι και για όσους θέλουν να γευματίσουν παραδοσιακή τοπική κουζίνα με πολλά εδέσματα.
2η ΗΜΕΡΑ: ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ-ΧΑΡΑΔΡΑ ΒΙΚΟΥ-ΜΟΝΗ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ-ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
Θα πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και θ’ αναχωρήσουμε για το Μονοδένδρι, την πρωτεύουσα του Ζαγορίου, ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μ με πετρόκτιστα σπίτια και γραφικά καλντερίμια. Από το Μονοδένδρι ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, το οποίο θα δούμε από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που είναι κτισμένο στο χείλος της χαράδρας του Βίκου.
Στη συνέχεια αφού περάσουμε από τα χωριά Άνω και Κάτω Πεδινά θα συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας για τα 2 χωριά Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο.
Από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα που έχουν προσωπικότητα, πλούσια Ιστορία, πολιτισμό, ιδιαίτερα καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική, μοναδικό φυσικό τοπίο και ανθρώπους που δεν τα αφήνουν να μείνουν στάσιμα ούτε στιγμή, δημιουργώντας συνεχώς νέες αφορμές για να τα επισκεφθούμε. Τα 2 αυτά χωριά στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη (ή Γκαμήλα), με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, «πέρα από το βουνό» όπως μαρτυρά το σλάβικο όνομά τους, χωρίζονται σε Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο και φαίνεται πως έχουν βαλθεί να ξεπεράσουν το ένα το άλλο σε γραφικότητα και τουριστικές υποδομές. Οι οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν. Τα περισσότερα σπίτια χτίστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα
Μην ξεχάσετε να πάρετε γλυκά τού κουταλιού από το τοπικό εργαστήρι “Στέρνα” και να πιείτε ένα καφέ η τσάι με τοπικά βότανα δίπλα στο τζάκι στο καφέ Γλυκοπωλείο.
Αποκλείεται να φύγετε αν δεν δοκιμάσετε παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες και γιαννιώτικο μπακλαβά για αυτό θα επισκεφτούμε το παραδοσιακό εργαστήρι μπακλαβά ” Κολονάσιος” όπου μπορείτε να δοκιμάστε η να αγοράσετε τοπικά γλύκα Τα παραδοσιακά γλυκά των Ιωαννίνων είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα. Το περίφημο σκερμπουρέκ, που σημαίνει ζαχαρένια πίτα, ο εξαιρετικός μπακλαβάς και τα υπόλοιπα γλυκά του ταψιού είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες
Νωρίς το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής και μετά από ενδιάμεσες στάσεις θα φτάσουμε στην Αθήνα, και τα άλλα σημεία που είχε ορίσει το γραφείο μας.
ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ: 85 ΕΥΡΩ
ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΑ  ΣΕ ΜΟΝΟ:   115 ΕΥΡΩ
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
 Μεταφορά με πολυτελή πούλμαν
 1διανυκτέρευσηστο κεντρικό Ζαγόρι στον πολυτελή ξενώνα ..Σελήνη στην Βίτσα
 1 πλούσιο πρωινό σε μπουφέ με ζαγορίσιες πίτες
 Συνοδεία και ξεναγήσεις από έμπειρο συνοδό του γραφείου μας
 Τα διόδια της γέφυρας Ρίο Αντιρρίου ή ferryboat
 Αρχηγός/Συνοδός Εκδρομής
 Έκδοση αποδείξεων με ΦΠΑ
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ:
 Ποτά στα γεύματα
 Τυχόν εισόδους σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους και ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό
 Φόρος διαμονής (άρθρο 53 – v.4389/16)